Πανθεσσαλική Οικογιορτή Βόλου

Ετήσια συνάντηση οικοπαραγωγών (καλλιεργητών,
μεταποιητών, χειροτεχνών, συλλεκτών)

Πληροφορίες & Όροι Συμμετοχής

Για τους επισκέπτες
Καλωσορίζουμε και επιδιώκουμε την παρουσία επισκεπτών της γιορτής από όλες τις πόλεις και χωριά της χώρας, άσχετα αν ενδιαφέρονται για την έκθεση των προϊόντων ή όχι. Η Οικογιορτή είναι πάνω από όλα μια συνάντηση ανθρώπων και συλλογικοτήτων που μοιράζονται παρόμοια οράματα. Ως επισκέπτης μπορείς να παρακολουθήσεις τα εργαστήρια και τις ομιλίες, να συμμετέχεις στις κουβέντες και στις παρουσιάσεις και φυσικά να περιπλανηθείς στους πάγκους των εκθετών γνωρίζοντας ανθρώπους και συζητώντας ζητήματα του οικολογικού χώρου. Διατίθεται αίθουσα για ύπνο, πολύ κοντά στο χώρο της γιορτής.

Μπορείς, επίσης, να λάβεις ενεργό μέρος σε αυτήν! Κατά τη διάρκεια της Οικογιορτής θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με την καθαριότητα, την φύλαξη τη νύχτα, το συλλογικό μαγείρεμα, κ.α. Αν επιθυμείς να συμμετέχεις σε κάποια από αυτές ή με ένα εργαστήριο ή ομιλία μέσα στην Οικογιορτή, ενημέρωσέ μας μέσω της αίτησης συμμετοχής. Κάθε μεσημέρι στην Οικογιορτή υπάρχει συλλογική κουζίνα για τους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Για τους εκθέτες
Καλωσορίζουμε τους οικο-παραγωγούς, χειροτέχνες, μεταποιητές και συλλέκτες άγριων από τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα που έρχονται να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση που ο κύριος σκοπός της είναι η αλληλεγγύη και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Η Πανθεσσαλική Οικογιορτή δεν είναι εμπορική έκθεση οπότε όποιος έχει μοναδικό σκοπό την έκθεση και την πώληση και λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού, θα πρέπει ίσως να την προσπεράσει. Επιπλέον οι προϋποθέσεις και οι όροι συμμετοχής είναι οι ακόλουθοι:

1. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άτομα ή κολεκτίβες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι το τελικό προϊόν. Θα πρέπει να διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους προϊόντα, εκτός και αν εξυπηρετούν χωρίς κέρδος κάποιον παραγωγό, εν γνώσει των διοργανωτών και σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους της γιορτής.

2. Αγροτικά προϊόντα όπου για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, Γ.Τ.Ο., καθώς και ενεργοβόρες μέθοδοι καλλιέργειας (π.χ. λαχανικά εκτός εποχής) απαγορεύονται αυστηρά και αποκλείονται αυτομάτως.

3. Τα μεταποιημένα προϊόντα θα πρέπει να έχουν παραχθεί με ήπιες μεθόδους επεξεργασίας από οικοτεχνίες ή μικρά εργαστήρια που πληρούν τις συνθήκες υγιεινής. Οι πρώτες ύλες που μεταποιούνται πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερό τους μέρος, μέσα στο τελικό προϊόν, αγροτικά προϊόντα καλλιεργημένα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα και κατά προτίμηση ιδίας παραγωγής. Επίσης οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα (συντηρητικά, βοηθητικά μέσα επεξεργασίας, κτλ.) δεν θα πρέπει να είναι επικίνδυνες χημικές ουσίες. Tα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ετικέτες όπου θα αναγράφονται όλα τα συστατικά και η προέλευσή τους, η ελάχιστη διατηρησιμότητά τους ή/και η ημερομηνία παραγωγής τους καθώς και η περιεκτικότητα ή η αναλογία υγρών και στερεών. Αν η ετικέτα δεν χωράει όλα τα παραπάνω, τα προϊόντα πρέπει να έχουν καρτέλες ακριβώς μπροστά ή πίσω τους με ό,τι δεν χώρεσε να γραφτεί.

4. Τα χειροτεχνήματα και τα κεραμικά θα πρέπει να προέρχονται από ήπια κατεργασία υλικών φυσικής προέλευσης. Κατά την παρασκευή τους δεν θα πρέπει να παράγονται βλαβερά απόβλητα. Στο τελικό προϊόν δεν θα πρέπει να υπάρχουν τοξικές ουσίες. Πάγκοι που αποτελούνται μονάχα από κοσμήματα τα οποία κατασκευάζονται μονάχα από σύνθεση έτοιμων στοιχείων δεν γίνονται δεκτοί.

5. Οι συμμετέχοντες που απασχολούν εργάτες/υπαλλήλους, είτε κατά τη παραγωγή είτε κατά την πώληση, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σέβονται τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα (όπως αυτά ορίζονται από τη μεριά των εργαζομένων). Εκθέτης που δεν αποδίδει μεροκάματα σύμφωνα με τα χρηστά ήθη, δεν μπορεί να λάβει μέρος.

6. Στη Οικογιορτή αποκλείονται κάθε είδους διαμεσολαβητές, έμποροι, πιστοποιητικοί οργανισμοί καθώς και ομάδες ή συλλογικότητες οι οποίες προτάσσουν την διαμεσολάβηση. Εκθέτες που αναρτούν ή αναφέρουν προφορικά, χρησιμοποιώντας το ως επιχείρημα για ποιότητα ή πώληση, πιστοποίηση από πιστοποιητικό οργανισμό (ή άλλου τύπου κερδοσκοπική εταιρία) αποκλείονται αυτομάτως.

7. Η Πανθεσσαλική Οικογιορτή είναι αποτέλεσμα άμεσων διαδικασιών και αυτοοργάνωσης. Για αυτό το λόγο στο περίπτερο της Υποδοχής θα υπάρχει λίστα με τις Ομάδες Εργασίας που είναι απαραίτητες για τη ομαλή διεξαγωγή της. Το επιθυμητό είναι αυτές οι ομάδες εργασίας να γεμίσουν εθελοντικά και από τους εκθέτες και από τους ενεργούς επισκέπτες. Αν αυτό δεν συμβεί, η ομάδα της Υποδοχής θα τοποθετήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που η ίδια θα κρίνει, διαφορετικούς συμμετέχοντες σε διαφορετικές ομάδες.

8. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης (ή όποια άλλη στιγμή χαρακτηρισθεί από την Υποδοχή ως κοινή π.χ. κοινό ωράριο λειτουργίας) οι πάγκοι όλων των εκθετών οφείλουν να είναι κλειστοί (εκτός αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό κατά την έναρξη της συνέλευσης).

9. (ΝΕΟ)Στην Πανθεσσαλική Οικογιορτή κάθε εκθέτης οφείλει να φέρει τα εξής: πάγκο, καρέκλα, ομπρέλα, πιάτο, ποτήρι, πιρούνι, υπνόσακο. Σε περίπτωση που δεν μπορεί, οφείλει να ενημερώσει την διοργάνωση έγκαιρα και πριν την άφιξή του. Κάθε εκθέτης δικαιούται πάγκο μέχρι 2 μέτρα. Απαγορεύονται κιόσκια ή άλλες παρόμοιες κατασκευές.

10. Θα προτιμηθούν οι συμμετοχές παραγωγών από την περιοχή της Θεσσαλίας. Επίσης για όσους διαθέτουν προϊόντα μεταποίησης και χειροτεχνίας θα προτιμηθούν αυτοί που έχουν και αγροτικά προϊόντα.